dimarts, 27 d’octubre del 2009
Article d'Escoles lliures
Parla d'un alumne que als 9 anys deixa d'anar a l'escola convencional, i al cap d'un temps s'adona que ha aprés més i que recorda més el que ha apres a partir dels 9 anys que no pas el que havia estat fent a l'escola convencional fins aquella edat.
Per veure l'article feu click aquí.
dissabte, 24 d’octubre del 2009
Pedagogía Wardorf
Aquesta pedagogía es centra en que el nen aprengui a través de les seves pròpies experiències, fa ús de la seva memòria i aprèn a través dels seus sentits. Aquesta pedagogía esta formada per tres etapes; la primera infància, la infantesa i l'adolescència.
La primera infància, que va del 0 als 7 anys es pretén que el nen es desenvolupi en l' entorn físic i aprengui a través dels sentits, respongui a través de la imitació que és el més comú en aquest periode. El nen ha de poder gaudir d'un entorn ric, per poder desenvolupar la imitació i afavorir el seu aprenentaje a través de jocs creatius, que potenciarà el seu organisme físic.
En aquesta etapa es prepara al nen per a la vida que té per davant, i desenvolupa la concentració, l'interès i l'amor per apendre a través d'activitats com escoltar històries, preparar menjar, cantar, pintar...
En la segona etapa, la de la infantesa que té lloc en el periode dels 7 als 10 anys, es pretén que el nen explori a través de la imginació. La tasca principal és traduir tot el llenguatge imaginatiu del nen a la realitat . Es tracta de treballar les coses útils, que es podrien ensenyar a primària, peró fent servir la imaginació ja que fa que els sentiments del nen estiguin més a flor de pell, i per tant augmenta l'experiència, s'aprèn de manera mes fàcil i s'utilitza de manera més constant la memòria.
La etapa de la adolescència, que va dels 14 als 21 anys es potencia la capacitat racional i l'abtracció de la persona. La persona s'adona de la seva individualitat. La intel·ligència del que era un nen ha madurat a través de la voluntat de sentir, a pugut arribar a un pensament clar i experimentat.
A partir dels 21 anys comença la veritable tasca educativa, que és l'autoeducació.
Escola lliure el SOL
Si voleu veure l'enllaç feu click aquí
Educar a casa
No parla exactament dels fonaments ni dels objectius que té una escola lliure però sí que fa referència aquest concepte. Hi han moltes famílies que no volen que els seus fills vagin a l'escola tan petits i prefereixen que els seus primers anys se'ls passin a casa o bé a l'inrevés que vagin a les llars d'infants i després continuïn la seva educació a casa.
Cada família és lliure d'educar els seus fills com vulgui i el què aquestes famílies demanen és que no hi hagi una llei en la que determini l'edat per a que els nens vagin a l'escola.
Si voleu fer una ullada a aquest bloc feu click aquí
divendres, 23 d’octubre del 2009
Imatges d'escola lliure
Aquest és el vídeo del programa " Entre linies":
dijous, 22 d’octubre del 2009
Mapa escoles lliures
- Aire Lliure (Arenys de Munt)
- Bcn Kinder (Barcelona)
- Gaia (La plana, Santa Maria d'Oló, Bages)
- Kaleidoscopio (Garraf)
- La Magarrufa (Barcelona)
- ...
Per veure el mape complert, cliqueu aquí.
L'escola busca un altre educació
Què és això de l'escola lliure?
- Tot infant a de poder tenir el seu propi pensament amb total llibertat per damunt de qualsevol altra cosa.
- Han de sentir-se lliures i poder exercir com a éssers dotats de capacitat d'acció.
- Han de gaudir de capacitats per créixer, formar-se, viure i actuar. És a dir, han de ser iguals en drets i oportunitats. D'aquesta manera podran trobar el seu propi equilibri i també amb els que l'envolten.
- Afavorir el procés d'autonomia dels infants.
Volem expossar un exemple d'una escola lliure que està ubicada a la Figuera de Samalús.
Són un grup de pares, mares i mestres que van començanr compartint inquietuds relacionades amb el món de la infància i la seva educació en el món d'avui, creant l'associació "Espai per als infants". És un espai on l'infant se sent acollit i estimat, on pot jugar o moure's en llibertat i on pot desvetllar els seus sentiments tot envoltat de natura.
S'alternen rítmicament les activitats de joc lliure, al interior hi ha l'exterior, artístiques (dibuix, pintura, modelatge,etc) cançons, danses i jocs de faldes, jardineria,etc. Se li ofereix a l'infant, doncs, possibilitats diverses per a la imitació significativa i el joc creatiu, que el mantingui en l'activitat central dels primers anys. S'atén a cada infant com a una persona individual en un moment evolutiu concret i amb unes necessitats específiques.
Concep l'educació com un art, no com una ciència, i vol afavorir un desenvolupament harmònic de l'ésser humà, posant atenció a tres aspectes fonamentals: pensament, sentiment i voluntat.
Els principis més importants són:
- La relació adult-infant: base de la relació educativa on l’infant percep l’amor càlid, la companyia i la comprensió del mestre. Això li dóna alhora protecció i llibertat. També, la relació mateixa entre els infants els ajuda a anar adquirint habilitats socials.
- El joc lliure, composat per:
- El moviment lliure, que desenvolupa l’habilitat, la perseverança, l’equilibri, la força, la concentració i la voluntat. Permet el propi aprenentatge per mitjà de l’exploració i el descobriment. És la base d’un pensament i una actuació autònoma i lliure.
- El joc imaginatiu o creatiu, que sosté el desenvolupament físic, emocional i social. Permet a l’infant de fer-se seu el món.
- La imitació de l’adult, capacitat pròpia de l’infant amb la qual vol aprendre a viure en el món. Els mestres tenen cura en els seus gestos, i en realitzar una activitat manual que tingui una significació ( el jardí, artístiques, artesanals). Els infants absorbeixen, no només la destressa en els gestos, sinó l’ambient de concentració, l’amor per la feina, pel material, la nostre determinació i la bellesa inherent a la feina.
- El ritme diari, alternant activitats d’expansió ( joc lliure), i de concentració (esmorzar, dinar). Això l’ajuda a adquirir els hàbits personals (ordre, neteja..) i socials (saber esperar).
- L’espai físic, els materials; estan pensats per a donar un ambient càlid i acollidor, com a prolongació de l’ambient familiar. Les joguines senzilles i poc definides, amb materials naturals i senzills, permeten desenvolupar la fantasia de l’infant.
- L’entorn integrat a la natura, permet el contacte directe amb el pas de les estacions, amb els elements bàsics (terra, aigua i aire), amb les plantes i els animals, i dóna possibilitats inesgotables de joc i moviment lliure, així com de descoberta i exploració.
- Les activitats artístiques, domestiques, artesanals. Tota activitat externa, amb els dits, suposa sempre una activitat mental interna.
- Els contes de fades, afavoreixen el desenvolupament del llenguatge i la imaginació i també històries simples.
- Alimentació, completa, ecològica, elaborada d’una manera simple, amb productes de la temporada, locals i del propi hort.
dimarts, 20 d’octubre del 2009
Presentació
Qui som ?
Que treballarem en aquest blog?
En aquest blog treballem el tema de la blogosfera, de manera que podem relacionar-nos i comentar amb altres blogs que siguin del mateix tema que hem triat. Això es un projecte que hem de fer per TIC, on el principal objectiu és saber mouren's pel blog i investigar i parlar sobre temes que ens interessen.
Quin tema hem triat?
El tema que tractarem en aquest blog es l'escola lliure. Hem escollit aquest tema perquè considerem que no és un tema que se'n parli molt i hi ha gent no sap de que es tracta. Per aquest motiu volem parlar de l'escola lliure perquè així nosaltres ens documentem i aprenem més sobre aquest tema i podem informar a d'altra gent.